Nybegynnere

God rekruttering til årets nybegynnerkurs

Halden og Omegns Birøkterlag kan også i år telle rekordmange deltagere til nybegynnerkurset 2016. Tilstrømningen viser seg å være stor også til resten av fylkets lokallag og ellers i landet. Norges Birøkterlag meddeler at 860 personer gikk nybegynnerkurs i 2015, altså en formidabel økning på 72% fra 2014. Trenden i Norge ser ut til å fortsette i positiv retning når det kommer til interessen for birøkt. En gledelig nyhet for bier, birøktere og det biologiske mangfoldet! Det har de siste par årene vært stor fokus på den store bi- og humledøden i Europa og USA og problemstillingen har også nådd oss. Her er problemet riktignok ikke så omfattende, men bier og birøkt har vært på tilbakegang de siste årene også i Norge. Medieoppslag, en offensiv holdning fra Norges Birøkterlag og lokallagenes side har tydeligvis ført fram.

HOBs nybegynnerne får en fin blanding av teori og praksis i sin opplæring. I kursets del II møtes kursdeltagerne i bigården hver mandag, også gjennom sommeren. Her setter de teorien ut i praksis gjennom å røkte sin egen avlegger. Aldersspredningen er gledelig stor og i år kan det se ut til at det er en overvekt av kvinnelig nybegynnere. Det er interessant å kunne følge deltagerne og deres opplevelser av kurset. Kari Stumberg Omholt er en av deltagerne fra kurset i 2015 som formidler sine opplevelser som fersk birøkter med nysgjerrighet, underfundighet og humor i sin egen blogg. Les hennes betraktninger her.

Nybegynnerkurs i birøkt vår 2017

Halden og Omegn Birøkterlag starter opp nybegynnerkurs i april og benytter Norges Birøkterlags nybegynnerprogram som består av tre deler.

Del 1: Introduksjon til bier og birøkt. Denne delen består av tre kvelder teori, med visning av en film om birøkt, demonstrasjon av utstyr og biprodukter. Del 1 er for alle som ønsker å vite mer om bier. Kurset vil i hovedsak gå på mandager.

Del 2: Retter seg mot de som ønsker å bli birøktere. Denne kursdelen er lagt opp til at deltagerne jobber praktisk med birøkt i lagsbigården med kursveiledere.

Del 3: Oppfølging av deltagerne sesongen etter.

Birøkterlaget har en egne bigård som blir brukt til demonstrasjon i løpet av kurset.

For ledige plasser og ytterligere informasjon ta kontakt med leder for HOB.

Flittig bie. Foto Norges Birøkterlag.

Flittig bie. Foto Norges Birøkterlag.

Kommentarer

kommentarer

Lillian NyborgNybegynnere

Comments 4

 1. Waris Mangal

  Er veldig nysgherrig på birøkt. Om det er mulig å drive med det i Halden.

  1. Post
   Author
   Lillian Nyborg

   Hei!
   Halden egner seg fint for å drive birøkt. Halden og omegn Birøkterlag har ca. 35 aktive medlemmer som driver med birøkt rundt om i kommunen. Alt fra 2-3 kuber til 30-50 kuber. Vi anbefaler nye birøktere til å delta på nybegynnerkurs. Dette gir god innsikt i lovverket rundt birøkt, kunnskap om sykdommer og sykdomsforebygging og annen nødvendig teoretisk og praktisk kunnskap rundt birøkt. Vårt neste kurs starter opp i slutten av april. For mer informasjon ta kontakt med leder for laget, Jan Ivar Svendsen (se kontaktinfosiden).
   Mvh Halden og Omegn Birøkterlag

 2. hella

  Hei.
  Starter dere opp noen flere nybegynnerkurs i løpet av 2015? Min samboer er interessert i å starte opp på hobbybasis.
  Mvh
  Hella Sæter

  1. Post
   Author
   Lillian Nyborg

   Hei!
   Vi har kun dette kurset i år. Første kursdag var på mandag. Ta kontakt med leder for laget for å høre om det er noen ledige plasser.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *