1

Informasjonsbigård til gled og nytte

Søndag den 12. juni kl. 13.oo åpner Halden og Omegn Birøkterlag sin nyetablerte informasjonsbigård i haven på Rød Herregård.

Informasjonsbigården er den første i sitt slag i Norge. Med inspirasjon fra liknende konstruksjoner i Sverige har Halden og Omegn Birøkterlag valgt å sette opp bikuber i en offentlig park, hvor publikum på egen hånd kan se hvordan livet inni bikuben arter seg, helt uten fare for å bli stukket.

Gjennom de sekskantede vinduene kan man se biene fly inn og ut av kubene, godt beskyttet av de høye veggene. Foto: Lillian Nyborg

Gjennom de sekskantede vinduene kan man se biene fly inn og ut av kubene, godt beskyttet av de høye veggene. Foto: Lillian Nyborg

Bikubene er spesialprodusert i Sverige og har plexigalss som et beskyttende lag mellom biene og publikum. Bikubenes flyåpninger er plassert på andre siden av en to meter høy vegg, så de besøkende kan trygt bevege seg rundt i området og studere livet inni bikuben og se gjennom vinduer på sideveggene hvordan biene flyr inn og ut av kuben.

Arbeidet med å etablere en bigård har pågått i et års tid og er nå klar for åpning. Prosjektet har blitt realisert med midler fra Norges Birøkterlag og Sparebankstiftelsen DNB samt en god del dugnadstimer fra birøkterlagets medlemmer. Hensikten med en informasjonsbigård er å sette fokus på bier og betydningen av deres tilstedeværelse i naturen. Bigården er åpen for allmenheten til en hver tid og er selvinstruerende. I tillegg til at man kan se bier i arbeid i kubene kan man lese om bier og birøkt på informasjonsplansjer på veggene. Birøkterlaget vil også benytte bigården til formidling spesielt rettet mot barn og unge.

 

Plasseringen i haven på Rød Herregård er ikke tilfeldig. Parken er svært godt egent for bier med alle de ulike trekkplantene som finnes der, og den besøkes av flere tusen Haldensere og tilreisende hvert år. På Rød Herregård har det dessuten vært drevet med birøkt så lang tilbake som på 1700-tallet, som vi vet.

Nå gjenstår kun noen mindre detaljer på infoveggene, så gleders vi oss til å dele bienes spennende liv med dere!

 

 

Kommentarer

kommentarer

Lillian NyborgInformasjonsbigård til gled og nytte

Comments 1

  1. Pingback: – Parken er godt egnet for bier | kanDusi

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *